Kurkuma bij Lyme & recept “Golden Milk”

Kurkuma heeft hele sterke ontstekingsremmende eigenschappen. In het verleden gebruikte ik het ook al, maar ik was het gewoon vergeten om nog te gebruiken. Nu ben het opnieuw  gaan gebruiken en ik zal het voorlopig blijven gebruiken om een terugval van artritis te kunnen voorkomen. Als onderhoudsdosering dus.

Het beste is om een “Gouden Pasta“te maken van de kurkuma waarvan je per dag 3 theelepels neemt per dag, bij hevige gewrichtspijnen. Bouw het langzaam op, want door het gebruik ervan ga je ontgiften en dus moet je je lichaam de kans geven er langzaam aan te wennen. Als je te snel gaat zul je dit merken aan bijvoorbeeld hoofdpijn klachten.

Hieronder een  filmpje dat uitlegt hoe je “Golden Paste” maakt.

Klik hier: GOLDEN PASTE!!!

Recept:
250 ml water,
60 gram kurkuma,
30 gram Kokosolie
1,5 tl versgemalen zwarte peper.

Doe het water met de kurkuma in een steelpannetje en laat in ongeveer 6 tot 7 minuten al roerend indikken tot een pasta (wordt de pasta te dik, voeg dan nog wat water toe, het reageert iedere keer anders).
Haal van het vuur af en laat wat afkoelen. Roer de Kokos-olie door de pasta (de kokos-olie mag niet heter zijn worden dan 40 graden i.v.m. verlies van zijn gezonde eigenschappen. het smeltpunt ligt al op 25 graden).
Roer de versgemalen peper erdoor en bewaar in een schone goed afgesloten pot in de koeling.

De pasta is maximaal 4 weken houdbaar, maar nog beter om het binnen 14 dagen te nuttigen i.v.m. achteruitgang van de peper. Ook kun je ervoor kiezen om de pasta te maken zonder de peper en deze er bij inname vers over te malen. Zonder peper is de kurkuma wel werkzaam, maar weet dat de peper (ook een snufje) de opname van de kurkuma met 22% versterkt!!!!

Ook hier geldt; voor de optimale medicinale werking van het recept moet de kurkuma hebben meegekookt. Een theete maken van heet water en daar een theelepel kurkumapoeder bij doen is niet hetzelfde en zal slechts een flauw aftreksel zijn van de kracht die de “golden paste”heeft. De kurkuma moet echt meekoken wil je het maximale effect ervan verkrijgen.

Hoe maak je zelf “Gouden melk”?

Een heerlijk drankje met kurkuma is gouden melk. Het is een recept dat afkomstig is uit de Ayurvedha. Sommigen vinden het drankje bitter, maar je moet er ook wel even aan wennen, vind ik, en het een kans geven.

Je moet voor het maken van Gouden melk eerst een pasta maken die je in een pot in de koelkast bewaard. De past kun je dan elke dag gebruiken en als je de pasta in de koelkast bewaard is deze wel een maand houdbaar.

Om het drankje te maken gebruik je 1 theelepel gouden pasta op 1 kopje melk.

Omdat ik geen melk drink gebruik ik havermout drank (oatmilk) of biologische ongezoete soja melk. Het drankje werkt kalmerend op het zenuwstelsel en maakt ook slaperig voor het slapengaan. Het is daarom heerlijk om te drinken voordat je naar bed toe gaat.Hier het filmpje over “Gouden melk”of zoals men het in het Engels noemt “Golden milk”.

Het is het filmpje met recept in het Engels: Golden Milk.

Dosering:

Bij goede gezondheid/ of wanneer je klachtenvrij bent neem je een onderhoudsdosis 2 theelepels per dag, over de dag verdeeld.

Bij ontstekingen of grote behoefte  kun je tot 3 theelepels per dag nemen. Innemen kan met wat honing/kaneel of door chai of (Kokos/soja)melk.

Wist je dat huisdieren ook kurkuma kunnen gebruiken?

Hond: 1/2 tot hele tl per dag over voer, over de dag verdeeld.

Kat: 1/2 theelepel per dag.

Paard: 2 tot 3 eetlepels per dag over het over voer, over de dag verdeeld.

Let op: een kat met blaasgruis zou echter nadelige gevolgen kunnen ondervinden van een kurkuma kuur, dus wees hiermee voorzichtig.

 

Advertenties

Over Chantal's blog

Persoonlijk Blog over de ziekte van Lyme, natuurgeneeskunde, medium schilderijen en tekeningen, spiritualiteit.
Dit bericht werd geplaatst in Geneeskrachtige recepten, Voeding & Lyme, Ziekte van lyme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kurkuma bij Lyme & recept “Golden Milk”

  1. Pingback: Natuurlijke ontstekingsremmers bij (Lyme) Artritis | Chantal van Sundert's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s