Wat kunt u doen aan Lyme artritis?

Door de terugval en de fors terugkerende artritisklachten , heb ik mij de laatste maanden noodgedwongen bezig gehouden met het behandelen van artritis klachten bij Lyme en me de vraag gesteld waarom ik juist nu de artritisklachten heb gekregen? Stress was een grote factor van het gehele plaatje; mislukkingen waaronder o.a. de voortdurende strijd met de uitkering-instantie en de tegenvallende uitslag van het Solk traject. Maar ook het niet luisteren naar mijn intuïtie wat de behandelingen betreft. Eerlijk gezegd, ben ik soms nog wel eens “te goed van vertrouwen”. Ook nu stelde ik veel vertrouwen in mijn behandelaar.

Mijn behandelaar gaf er de voorkeur aan Borrelia te behandelen en deze behandelaar liet de co-infecties links liggen in de behandeling. Het komt voor dat naast de ziekte van Lyme andere ziekten door teken overgedragen worden, de zogenoemde tekenbeet co-infecties

Niet alleen krijgen deze co-infecties hierdoor de ruimte om zich uit te breiden, maar sommige co-infecties zijn zelfs moeilijker te behandelen dan Borrrelia zelf!!  Bartonella bijvoorbeeld behoort tot deze categorie. Bartonella is ook de co-infectie die bij artritis een rol kan spelen.

Het is geen wonder dat op het moment dat mijn behandelaren juist wel de bacterie ging behandelen deze ineens weer ernstig terug vocht en ik de artritisklachten terugkreeg. Ik wil hierbij vermelden dat geen enkele behandelaar onfeilbaar is, maar ook dat er nog veel antwoorden op Lyme ziekte verborgen zijn; zelfs voor behandelaren in het alternatieve circuit. Zelf dacht ik ook even een heleboel antwoorden gevonden te hebben, maar kwam er in deze maanden achter dat ik weer een laagje verder moest kijken dan ik daarvoor. Ik heb nog lang niet alle antwoorden.

Ook heb ik mijn steentje bijgedragen aan de verslechtering door in mijn wanhoop toch het middel “Banderol”te blijven nemen, waarmee ik eerder had kunnen stoppen, omdat ik er slecht op reageerde. De reactie op het middel was o.a. artritisklachten (zie ook eerder blog). De reden dat ik te lang hiermee door ging was dat ik dacht dat ik een herx had, maar dat was niet zo. Een herx is een verergeringsreactie van een klacht die weer over gaat. Deze reactie ging alleen niet over. Deel ik hierbij een artikel over de rol die Bartonella kan spelen bij Artritisklachten : klik hier. Het is zeer de moeite waard om te lezen.

Heb je last van Lyme artritis; laat je dan testen op de co-infectie Bartonella. De kans is groot dat je naast Borrelia besmet bent met Bartonella. Laat je zowiezo altijd testen op alle co-infecties die je hebt en laat deze vervolgens ook behandelen.

Al doende leert men, maar het hele gebeuren was nogal een “wake-up call” en toen de artritis niet overging, ben ik grondig op zoek gegaan naar oplossingen voor de Lyme artritis.Ik kwam tot de conclussie dat de oplossingen voor Lyme artritis, niet erg voor de hand liggen.

Als je artritisklachten hebt, dan wordt er regulier al gauw prednison voorgeschreven. Ten eerste wil ik delen dat er op het internet niets positiefs is te vinden over het behandelen van prednison bij Lyme -patiënten. Ik heb heel wat uren onderzoek ernaar verricht en op de meest uiteenlopende fora gezocht en gechat.

Het ergste artikel dat ik erover heb gelezen kwam ik tegen op de website van de Nederlandse Lyme vereniging die in een rubriek patiënten verhalen het mistroostige verhaal deelt van Jan, die door een onderkende ziekte van Lyme langdurig behandeld wordt met prednison en uiteindelijk komt te overlijden doordat de daadwerkelijke ziekte niet behandeld werd. De behandeling met prednison doet hem in eerste instantie opleven, maar is geenszins de oplossing voor zijn ziekte van Lyme. Wilt u het artikel lezen: klik hier (download pdf bestand “de onderste steen boven”.)

Toen ik zelf behandeld werd met prednison in 2011, merkte ik zelf dat de prednison sommige van de Lyme klachten ernstig versterkte. Gelukkig zocht mijn reguliere behandelaar door naar middelen die minder hevig en belastend zijn voor het lichaam als prednison en kwam ik terecht bij de Ro-actembremba en Anakinra. Dit is een speciaal soort ontstekingsremmer genaamd biological. Ze werden via het infuus toegediend in het ziekenhuis. Wilt u weten wat biologicals zijn: klik hier.

Omdat ik mij destijds gelijktijdig met bio-resonantie liet behandelen tegen Lyme, is mijn gezondheid gaan verbeteren waardoor ik uiteindelijk kon stoppen met de ontstekingsremmers.

Op het internet, noch via  Lyme fora dus positieve verhalen over prednison bij Lyme. Toch moet je bij ernstige ontsteking klachten erg uitkijken om niet altijd een reguliere ontstekingsremmer te weigeren, vooral wanneer er schade  aan de gewrichten mogelijk is. Ga dus niet te lichtzinnig om met ontstekingsklachten en ik spreek uit ervaring (2011).

Voor de huidige artritisklachten schreef de reumatoloog eerst een ontstekingsremmer voor; diflofenac. De ontstekingsremmers werkten niet optimaal en ik besloot toch om dan maar “prednison” te gaan nemen (zie eerder blog). Enkele andere pijnstillers zijn:

 • Morfine
 • Pea Pure (lichaams eigen)
 • CBD olie (wiet olie)

Wat ontstekingsremmers betreft kunt u naast prednison  ook plaquenil nemen. Plaquenil wordt vaker voorgeschreven aan Lyme patiënten, maar het duurt lang eer het in werking treedt. Daarom heb je er niets aan. Op het moment dat er sprake is van hevige artritisklachten wil je de ontstekingen zo snel mogelijk plat leggen.

In overleg met de reumatoloog wil ik toch gaan proberen over te stappen op plaquenil, en langzaamaan de prednison afbouwende. Plaquenil heeft als gunstige eigenschap dat het een cyste killer is. Als de spirocheten in je bloedbaan op de vlucht slaan voor de antibiotica of voor je druppels die je neemt, dan creëren ze een cyste; een verstopplek met een dikke laag. Wanneer deze opengebroken worden, dan komen de spirocheten weer in je bloedbaan terecht en kun je ze weer aanpakken.

Het is heel goed mogelijk dat de gesprongen bakerse cyste in mijn onderbeen waarmee ik gediagnosticeerd ben in het ziekenhuis zo’n drie maanden geleden, eigenlijk een lyme cyste is. De cyste is gesprongen 1 dag na mijn bio-resonatie behandeling die speciaal gericht was op het doden van Bartonella. Ik sluit dat niet uit. In het ziekenhuis zijn ze niet gespecialiseerd genoeg om dit te weten. Wat er gezien werd met een echo is dat er vocht in het been verzameld zat. Mijn been zag er  van buitenaf uit als een trombose been en ik kon er nauwelijks op staan.

Ook hebben lotgenoten  de meest uiteenlopende tips aangedragen voor de artritis klachten. Hieronder zal ik ze noemen:

 • Kurkuma thee of supplementen
 • Verse ananas smoothie met verse gember (ontstekingsremmend)
 • Klysma’s ter ontgifting (water of koffie)
 • Visolie

Natuurlijk zijn deze middelen ook als preventie te gebruiken en niet ter bestrijding  bij acute ontstekingen.

Hierbij nog een stukje tekst dat ik via een lotgenote onder ogen kreeg. De bron is de website van “Energieke vrouwen academie”.

“Voeding dat ontstekingen zal remmen:
Veel ontstekingen beginnen in het spijsverteringskanaal. Alle voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de darmflora zijn ook gunstig om ontstekingen te remmen.

Alle plantaardige voeding waaronder verse (biologische) groenten (kies groene groenten én groenten met een heldere kleur, vergeet vooral ook knoflook en uien niet)
Omega 3 vetzuren (walnoten, lijnzaad(olie), hennepzaad, koolzaadolie, vette vis)
Kruiden (vooral gember, kurkuma en alle Provençaalse kruiden zoals koriander, tijm, basilicum, rozemarijn enz)
(Biologische) appels en druiven
Olijfolie (bij voorkeur koudgeperst)
Glutenvrije granen (zoals quinoa, haver, teff, boekweit)
Eiwitten maar dan bij voorkeur plantaardige eiwitten (groene groenten, zeewier, ongebrande noten, zaden, pitten).
Belangrijk is vooral ook om een grote variatie te eten. Eenzijdige voeding werkt allergieën in de hand die uiteindelijk ook tot ontstekingen zullen leiden.

Denk eens aan zelfgemaakte amandel- of havermelk, kefir dranken, kokosolie, wilde rijst, ongebrande noten, zaden zoals pompoenzaad, sesamzaad, zonnebloempitjes, peulvruchten, gefermenteerde soja zoals miso, natto of tempé. Verdiep je vooral ook eens in superfoods als aanvulling en voor de variatie

Wat kan je nog meer doen?
Natuurlijk zijn er nog meer dingen die je zelf kunt doen om je immuunsysteem sterk te houden en chronische ontstekingen minder kans te geven. Ik noem hier de belangrijkste:

Stress ondermijnt je immuunsysteem als geen ander. Het stresshormoon cortisol bevordert ontstekingen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning, heb je eigen doelen in het leven en leer “nee” zeggen zonder je schuldig te voelen.

Zorg goed voor je gebit en bezoek regelmatig je tandarts en/of mondhygienste (ontstekingen in je mond kunnen zich door je hele lichaam verspreiden)

Stop met roken en drink met mate alcohol of helemaal niet.

Vermijd toxische stoffen in cosmetica, verzorgingsproducten en in je huishouden.

Let scherp op mogelijke voedselallergieën, ook voedselallergieën leiden tot ontstekingen

Zorg dat je goed en voldoende slaapt

Bewegen in de buitenlucht is dubbel goed, want bewegen is al prima maar in de buitenlucht zal je ook vitamine D aanmaken wat nodig is om ontstekingen tegen te gaan.”

_____________________________________________________

Zelf heeft mijn bio-resonantie therapeut de voedingsmiddelen uitgetest die ik op het moment beter kan laten staan. Maar ook de voedingsmiddelen die ik juist nu nodig heb zijn uitgetest.

Ook vind ik het lastig om en mijn behandelingen te betalen en die van mijn kat, biologisch te eten en ook nog eens alle toxische middelen proberen te vermijden in mijn huishouden. Dat alles zou ik wel willen, maar mijn inkomsten staan dat allemaal niet voortdurend toe.

Ik bezuinig voornamelijk op shampoo, afwasmiddel, waspoeder en vaatwastabletten. Graag zou ik ecologischer reinigen 🙂

Op het moment neem ik prednison. Het remt de onstekingen, en overdag voel ik me beter dan de afgelopen twee maanden. De artritisklachten zijn nog altijd even erg, maar ik voel ze veel minder omdat ik de medicijnen gebruik. Ik word er wel erg slaperig van, en ik probeer daarom zo snel mogelijk een andere oplossing te zoeken voor de prednison.

Hopelijk heeft u hier iets aan en heb ik kunnen helpen met de info waarmee ik de laatste twee maanden druk bezig was. Het delen van mijn blog is vrij; hoe meer mensen ervan weten hoe beter. Ik stel het wel op prijs als u mijn naam of de naam van mijn blog noemt indien u de info deelt.

Nog een tip om artritis tegen te gaan met behulp van kurkuma:

1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kokosolie, 1 theelepel honing, 2 theelepels Sole oplossen in heet water en wat zwarte peper toevoegen voor de opneembaarheid. Elke dag drinken.

Wil ik afsluiten met een quote en een boekentip:

” Je weet niet half hoe sterk je bent, totdat je niet anders kan dan sterk zijn!”

Boekentip!

Er is zojuist een geweldig boek uitgekomen over de ziekte van Lyme. Het boek is geschreven door Inge van Ulden (ex-lyme patiente) en telt maar liefst 400 bladzijden.Het is een handboek bij de ziekte van Lyme: klik hier

 

P.s. : het is goed mogelijk dat ik vanwege de behandeling met Banderol toch wat bacterien heb gedood, maar de positieve effecten ervan kan ik nu nog niet ondervinden. Zolang er artritisklachten zijn, is dat moeilijk vast te stellen.

Ook de behandelingen van de therapeut tegen Borrelia waren uiteraard uitstekend; het was alleen niet goed dat de co-infecties niet tegelijkertijd werden behandeld.

Advertenties

Over Chantal's blog

Persoonlijk Blog over de ziekte van Lyme, natuurgeneeskunde, medium schilderijen en tekeningen, spiritualiteit.
Dit bericht werd geplaatst in Lyme natuurlijk genezen, Verzamelcategorie, Ziekte van lyme en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Wat kunt u doen aan Lyme artritis?

 1. shivatje zegt:

  Dat is nog het ergste dat het soms allemaal zo duur is. En dat mensen dan toch een andere richting opgaan. Misschien kan je een overkomst maken om het in termijnen terug te betalen.

  Aum Shanthi

 2. shivatje zegt:

  Dat is ook zo maar nu wil je ook een stukje gezondheid. En het is toch nog enkele dagen tot het nieuw verzekeringsjaar.
  Maar blijf voornamelijk verder doen zoals je bezig bent.

  Aum Shanthi

 3. Er is nog zoveel te ontdekken over de genezing van de ziekte van lyme..er wordt niet voor niets nog steeds gezocht naar een middel hiertegen. Dat is er niet.

  Ondertussen zijn er veel verschillende opvattingen; ook bij de (alternatieve) behandelaren. Dat maakt het wel zo lastig , want de denkwijzen zijn ook wel eens tegenstrijdig.

  • shivatje zegt:

   Dat kom je vaak tegen de tegenstrijdigheid. Dat is juist het spijtige van heel de zaak en soms door ook eens daadwerkelijk naar de patiënt te luisteren zou ik meer opheldering kunnen brengen.

   Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s