Klopt het dat Lyme-Borreliose ook psychiatrische symptomen kan veroorzaken?

Als je lyme patiënt bent voel je je eigenlijk automatisch geroepen om zaken over deze ziekte te delen, verhalen te vertellen en informatie uit te wisselen met andere lyme-patiënten en belangstellenden. In plaats van dat de dokters ons opvangen en verder helpen met de juiste behandelingen ontstaan er veelal via het internet een heleboel groepen met lyme fora, vriendschappen met lotgenoten e.d. die wel wat goed maken waar de wetenschap nog een heleboel steken laat vallen.
Toch is het lang niet altijd leuk om deze taak maar altijd op je schouders te moeten nemen, want het kost je ook energie en daar heb je juist weinig van. Het is heus waar zwaar en voor een gewoon doktersbezoek b.v. aan je huisarts moet je je als het ware al voorbereiden en met zoveel specifieke informatie aankomen alsof je naar een rechtzaak gaat. Ik heb er soms, hoewel ik het als mijn plicht zie en ik het vaak ook met plezier doe omdat het zoveel kan betekenen voor anderen, ook wel eens helemaal geen zin in. En toch kun je het vaak weer niet laten om info te delen.
Vandaag wil ik wat info delen die ik via het internet heb gekopieerd van de website van de Nederlandse Lyme Vereniging.
De info gaat over psychiatrische symptomen van lyme. Ik ben zelf  met deze klachten al naar een psycholoog gegaan en die stelde voor om een behandeling bij een psychiater te volgen. Op zich is daar niets verkeerds aan, mits daar maar van begrepen wordt dat de klachten van de ziekte van lyme komen en daar wrong hem nou juist de schoen. Hij wou dat niet meenemen in zijn diagnose omdat de wetenschappelijke diagnose ervan zo moeilijk is. Juist ja en toen was het tijd om te stoppen met de therapie.
Op zich is het juist wel handig met een psychiater over deze klachten te praten en evt. zelfs medicatie (indien je dat zelf wenst) voor de klachten te krijgen (*lichte dosering) mits deze met jou meedenkt in termen van de ziekte van lyme. Ook is bekend dat de ziekte van lyme reeds onderliggende psychiatrische problematiek verergerd. Ik heb begrepen dat men in Duitsland, waar men al veel langer met lyme patiënten te maken heeft dan in Nederland, patiënten met deze klachten laat behandelen door een zenuwarts. Dat is een combinatie van een psychiater en neuroloog. In Nederland is dat een verdwijnend specialisme, een zenuwarts is n.l. opgeleid in de psychiatrie en de neurologie. Een zenuwarts is iemand die kijkt naar de neurologische klachten vanuit het ziektebeeld, dus vanuit lyme. Een zenuwarts (niet te verwarren met neuroloog of psychiater) is een arts die zich bezighoudt met psychiatrische stoornissen die te beschouwen zijn als hersenziekten. In Nederland wordt hun werkgebied overgenomen door neurologen en psychiaters.
Dus mocht je zo’n hulpverlener wel tegenkomen, laat het ons dan weten en  weet dan dat je geluk hebt.
Hierbij de informatie die ik van het internet heb.
“Lyme kan ook psychiatrische klachten veroorzaken, welke een uiting kunnen zijn van “chronische encefalopathie”. In de latere fase van de ziekte kunnen chronische ziekteverschijnselen van het zenuwstelsel op de voorgrond staan waaronder een diffuse hersenaandoening, die “chronische encefalopathie” genoemd wordt. Er zijn aanwijzingen dat deze vorm van de ziekte vaak gemist wordt. Dit ziektebeeld is uitgebreid in de wetenschappelijke literatuur beschreven, maar toch blijven sommige deskundigen het bestaan van deze chronische vorm van Lymeziekte ontkennen.

De diagnostiek van encefalopathie is vaak moeilijk omdat het verloop sluipend is en de symptomen niet altijd spontaan door de patiënt worden vermeld. Klachten die bij Lyme-encefalopathie vaak gezien worden zijn naast de al beschreven “aspecifieke” klachten: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid met woedeuitbarstingen, geheugenproblemen, verminderde concentratie, problemen met woordvinding, (ernstige) hoofdpijn, overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels (licht, geluid) en slaapstoornissen. 
Psychiatrisch beelden die door Lyme-encefalopathie  kunnen worden veroorzaakt of geïmiteerd zijn: persoonlijkheidsveranderingen, ADHD, angststoornissen, stemmingsstoornissen, psychotische stoornissen.

Helaas zijn er in ons land weinig artsen die deze symptomen herkennen als een mogelijk gevolg van de ziekte van Lyme. Het vinden van behandeling voor deze ziekteverschijnselen kan daardoor moeilijk zijn.

Bronvermelding: www.lymevereniging.nl

Link: http://www.hersenletsel-uitleg.nl/hersenletsel-per-ziektebeeld-oorzaak/hersenletsel-door-infectie/encefalitis

Alles van dit blog mag gedeeld worden mits er een link naar mijn blog bij staat  en u er de naam van de auteur, mijn naam, Chantal van Sundert, bij vermeld. Denk ook eens aan het overmaken van een donatie. Mijn blog wordt dagelijks bezocht en in 1 jaar tijd zijn er al meer dan 7000 mensen die hun weg hebben weten te vinden naar mijn blog. Een donatie wordt daarom zeer op prijs gesteld.U kunt uw donatie overmaken via NL56 ABNA 0809411687 t.n.v. CJT van Sundert. Vriendelijk bedankt voor uw medewerking.

IMG_1128

Over Chantal's blog

Persoonlijk Blog over de ziekte van Lyme, natuurgeneeskunde, medium schilderijen en tekeningen, spiritualiteit.
Dit bericht werd geplaatst in Omgaan met chronische ziekte en beperkingen, Ziekte van lyme en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Klopt het dat Lyme-Borreliose ook psychiatrische symptomen kan veroorzaken?

  1. Dit is op Chantal van Sundert herblogden reageerde:

    In de herhaling. Deze week zal ik alle berichten die te maken hebben met psychiatrie en de ziekte van Lyme herhalen. Dat komt omdat ik zelf een behandeling bij de psychiater start. Met de ziekte van Lyme wordt ik niet afgekeurd. Met een psychiatrische stoornis wel. Ik doe in dit bericht en in de latere herhalingen ook een oproep tot donaties. Deze heb ik nodig om mijn behandelingen verder dit jaar te kunnen betalen. Elke donatie, groot of klein, wordt op prijs gesteld!
    U kunt uw donatie overmaken via NL56 ABNA 0809411687 t.n.v. CJT van Sundert. Vriendelijk bedankt voor uw medewerking.
    Bedankt dat u mijn blog bezocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s